Waarom een Luizencape:
Indien een persoon luizen heeft is de kans groot dat ze terecht komen op de kraag van de jas.
Doordat jassen het meest van de tijd tegen elkaar hangen op de kapstok, bestaat er een grote kans dat de luis zijn weg vervolgt naar de buurman/vrouw.
Deze weg wordt afgesneden middels een luizencape.
Luizen kunnen namelijk niet springen of vliegen.
De luizencape is ontwikkeld omdat voorheen altijd de jassen in zakken werden gestopt. Hierdoor kon de hoofdluis op de bodem van de zak achterblijven zodat er continue kans was op herbesmetting.
Ook het feit dat natte jassen niet konden uitlekken of uitwasemen, waardoor er bij het uitnemen van de jas schimmels en bacteriën vrijkwamen, heeft tot ontwikkeling van de luizencape geleid.
De luizencape heeft aan de bovenzijde een kleine opening die met een trekkoord wordt afgesloten waardoor de lus of kraag van de jas aan de kapstok kan worden gehangen zonder dat de luizen de kans krijgen zich op de cape te nestelen. Op het gladde materiaal hebben de ongenode gasten met hun tentakelpootjes geen grip.
Waarom geen Luizenzakken:
Dit zijn nylon zakken die hermetisch worden afgesloten d.m.v een trekkoord of rits.
Doordat er ook natte of vochtige jassen in de zak worden gestopt kunnen deze jassen niet uitlekken of uitwasemen. Ook het feit dat neten sneller uitkomen in een vochtige omgeving maakt dat de luizenzak geschikt is voor het uitkomen van de neten tot hoofdluis. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.
Wat ook niet de bedoeling is : Indien een persoon wordt behandelt tegen hoofdluis maar niet zijn luizenzak heeft gewassen op 60 graden dan zal de persoon continue zichzelf blijven besmetten. Dit komt doordat de persoon zijn jas weer in de zak stopt waar eventueel de neten of hoofdluis zich bevindt op de bodem.
Luizen kunnen nl minimaal 48 uur overleven zonder gastheer.
Ondanks het feit dat sommige zakken ventilerend zijn zal dit nooit voldoende zijn omdat jassen in elkaar gepropt zitten in de zak. Ventilerend werkt alleen als de jas uithangt wat dus niet mogelijk is in een zak.
Doordat de vochtige c.q. natte jassen meestal niet schoon zijn bestaat er een grote kans dat er schimmels ontstaan doordat de jas enige tijd gepropt in de zak blijft zitten.
Indien 1 kind een luizenzak gebruikt voor zijn natte jas zou geen probleem moeten opleveren maar het feit dat doorgaans circa 30 kinderen in een klas hun natte c.q. vochtige jas uit de zak nemen maakt dat er vele schimmelbacteriën kunnen vrijkomen.
Kinderen zijn zeer allergisch zijn voor schimmels.
Luizenzakken zijn geen oplossing voor de luizenproblematiek