Europees Steunpunt Hoofdluis wil onderzoek doen naar schimmelgevaar bij preventie hoofdluis

Het is het Europees Steunpunt Hoofdluis ter ore gekomen dat er mogelijk allergische reacties ontstaan bij het gebruik van zakken om besmetting van hoofdluis te voorkomen.

Het Europees Steunpunt Hoofdluis wil het RIVM benaderen om het verband tussen het gebruik van de zakken en allergische reacties te laten onderzoeken en vervolgens scholen en ouders over de uitkomsten van dit onderzoek te informeren. Scholen hebben namelijk een verantwoordelijkheid om hun leerlingen te beschermen tegen elk mogelijk gevaar of tegen blootstelling van bacteriën of schimmels die eventueel ontstaan door gebruik van de bekende zakken ter preventie van hoofdluis.

Het Europees Steunpunt Hoofdluis acht een verband tussen het gebruik van de zakken en het ontstaan van allergische reacties mogelijk omdat er een voedingsbodem voor micro-organismen kan ontstaan in jassen indien deze vochtig in zakken worden verpakt. Micro-organismen kunnen zich in een vochtige, enigszins warme, niet permeabele omgeving in een razendsnel tempo vermenigvuldigen. Dit kan veroorzaakt worden in bijv. jassen die niet regelmatig worden gereinigd. Micro-organismen kunnen vervolgens verschillende allergische reacties bij kinderen veroorzaken zoals jeukende ogen, niezen, huiduitslag in nekpartij of astmatische aandoeningen.

Uitgelicht uit een rapport van RIVM:

“Onder gunstige omstandigheden kunnen micro-organismen uitgroeien tot grote aantallen. Om zich te vermeerderen hebben ze vocht en voedsel nodig (bijvoorbeeld vuil, huidschilfers, stof). De snelheid waarmee ze zich vermenigvuldigen is afhankelijk van de temperatuur. De ideale groeitemperatuur ligt voor de meeste micro-organismen tussen de 10 °C en 50 °C. Een goede hygiëne is erop gericht om besmetting te voorkomen en het aantal schadelijke micro-organismen tot een minimum te beperken.”

Het Europees Steunpunt Hoofdluis wil graag ten behoeve van het voorziene onderzoek geïnformeerd worden door ouders of hun kinderen allergische reacties hebben gekregen. Tevens wordt er een oproep geplaatst aan alle ouders en leerkrachten die hierover willen mee discussiëren voor mogelijke gezondheidsschade die hun kinderen kunnen oplopen bij het verpakken van natte jassen in zakken. Het is een gegeven dat luizen en neten achterblijven in de zak. Hier kunnen zij tot wel twee dagen overleven zodat er herbesmetting zal plaatsvinden indien de jas weer in de zak gestopt wordt.

Er kan informatie worden ingewonnen over schimmels via:

Klik hier

Voor informatie over micro-organismen en gezondheidsrisico’s op scholen kunt u informatie vinden op:

Klik hier

Of kijk op:

http://www.infectieziekten.info

Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met: info@europeessteunpunthoofdluis.com of ja.mollet@planet.nl

Dhr. M. Mollet

Telefoon: 06-45296669

Telefoon: 0229-505075

Fax: 0229-505075