Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Wat iedereen moet weten over hoofdluis

  • Saskia

    Wat iedereen moet weten over hoofdluis

    In april lezingen van parasitoloog Professor Mehlhorn over bestrijden hoofdluis

    Gorinchem, 23 maart 2010 - Wereldberoemd parasitoloog Professor Heinz Mehlhorn van de Heinrich Heine Universiteit Düsseldorf die binnenkort naar Nederland komt, bereidt ons land vast voor met het weerspreken van de grootste misverstanden in de media. Zijn workshops worden in april door het gehele land gehouden voor pers en genodigden. Hier geeft hij inzichten in de potentiële gevaren en de bestrijding van hoofdluis, teken en andere parasieten.

    Heinz Mehlhorn: “Hoofdluis besmetting: Niet alleen een sociaal maar ook een medisch probleem”

    Kinderen in de leeftijd van 3 tot 15 jaar zijn vaak besmet met hoofdluis, omdat deze insecten

    (Pediculus humanus capitis) in de haren zitten en haarcontact veelvoudig voorkomt bij het spelen. Bij het haarcontact, kunnen de luizen makkelijk naar het andere kind overspringen. Dit zal in eerste instantie onopgemerkt blijven, simpelweg omdat er vaak maar één bevrucht vrouwtje overspringt, die vervolgens eieren legt. Pas na 17 tot 20 dagen, worden de vele luizen zichtbaar.

    Hoofdluisbesmetting leidt vaak tot ernstige jeuk, die vervolgens kan leiden tot slapeloosheid. Net besmette kinderen zijn ´s ochtends niet uitgeslapen en vervolgens snel afgeleid. Schoolprestaties zullen terug lopen. De krapwonden die ontstaan vanuit het krabben aan de steekwonden van luizen kunnen worden besmet met bacteriën, dat resulteert in kleverige haren en nog meer jeuk.

    Wanneer de luizen ontdekt zijn en dit gerapporteerd is aan de kleuterschool of school, komt de volgende onaangename fase. Veel mensen geloven dat een luizenplaag een gevolg is van slechte persoonlijke hygiëne. Dit is echter niet juist, simpelweg omdat iedereen luizen kan krijgen.

    Deze verkeerde informatie zorgt ervoor dat kinderen vaak gepest worden. Het pesten gebeurt door moeders en kinderen die zelf vergeten aandacht te besteden aan het voorkomen van luizen. De strijd tegen luizen vormt bij deze groep dan ook een groot probleem.

    Wat iedereen moet weten over hoofdluis, wetenschappelijk onderzocht:

    1. De luizen besmetting kan niet worden bestreden door kammen alleen (de larven zijn klein en glijden door de tanden van de kam).

    2. Veel luizenmiddelen zijn niet langer volledig effectief of hebben helemaal niet gewerkt. Luizen worden immuun voor sommige middelen.

    3. Veel luizenmiddelen zijn giftig en schadelijk.

    4. Een groot aantal producten zijn zeer brandbaar wat kan leiden tot permanente schade.

    5. Een nieuwe infectie kan ook plaatsvinden de volgende dag, wanneer een behandeld kind in contact komt met het haar van een onbehandeld kind.

    6. Moeders voeren vaak zinloze activiteiten uit tegen de bestrijding van hoofdluis, zoals het dagelijks wassen van lakens en het bevriezen teddyberen. Deze activiteiten worden als vermoeiend en irriterend gezien. Het is ook onnodig, omdat luizen van warmte houden en alleen het hoofd verlaten wanneer er haar contact is met een andere persoon.

    7. Het is verder belangrijk om:

    a) Aandacht te besteden aan de aanwezigheid van luizenbesmetting (haar inspectie).

    b) Bepalen waar de infectie plaatsvindt.

    c) Bij de bestrijding alle kinderen en de moeder van het gezin te behandelen.

    d) De behandeling na 8 – 10 dagen te herhalen om net uitgekomen larven te doden.

    e) Een effectieve, niet-giftig en vooral niet brandbaar, antiluizen middel te gebruiken.

    Prof. Mehlhorn, auteur van 29 wetenschappelijke boeken (o.a. Encyclopedie van Parasitologie, 2 vols Sprincer, New York, 2008) en voorzitter van het departement Zoomorphologie, Cytologie en Parasitologie op de universiteit van Düsseldorf, heeft zijn leven in dienst gesteld van het bestuderen van parasieten. Hij is een veelgevraagd spreker over de hele wereld vanwege zijn baanbrekend werk op dit gebied. Hij zal tijdens zijn lezingen ook ingaan op het bestrijden van tekeninfecties.

    Programma (onder voorbehoud):

    Maandag 12 april Tiel

    Dinsdag 13 april Eindhoven

    Woensdag 14 april Zwolle

    Donderdag 15 april Rotterdam

    Vrijdag 16 april Amsterdam

    De lezingen zijn op maandag tot en met donderdag vanaf 18.00 uur, op vrijdag vindt het programma plaats in de ochtend. Voor meer informatie kijk op: www.dewaarheidoverluizen.nl.

    De workshops van professor Mehlhorn worden gesponsord door OTC Pharma International B.V.

  • Maria

    Bij de bestrijding alle kinderen en de moeder van het gezin te behandelen? En de vader?

    De behandeling na 8 – 10 dagen te herhalen om net uitgekomen larven te doden? Dit is met de nieuwe behandelmethode niet meer nodig.

    Ik heb mij eens goed ingelezen op www.lousebuster.com en heb hier verassend nieuws gevonden.

    Een effectieve, niet-giftig en vooral niet brandbaar, antiluizen middel te gebruiken, zou zeggen gebruik LouseBuster.

    Ontwikkeld door professor Dayle Clayton, parasitoloog verbonden aan de Universiteit van Utah.

    Quote van Heinz Mehlhorn: “Hoofdluis besmetting: Niet alleen een sociaal maar ook een medisch probleem” .

    Inderdaad, daarom is LouseBuster ontwikkeld, 's werelds eerste en enige medische apparaat welke afrekent met hoofdluis en belangrijker nog, de neten waardoor het sociale en medische probleem binnen kort tijdsbestek teruggedrongen kan worden.

    Saskia, graag zou ik in contact komen met prof. Heinz. Enige suggesties hoe hem te bereiken?

    Groet,

    Maria

  • Saskia

    Beste Maria,

    De professor is van 12- 16 april in Nederland. Hij zal workshops door het hele land geven.

    U kunt zich aanmelden via www.dewaarheidoverluizen.nl

    Programma (onder voorbehoud):

    Maandag 12 april Tiel

    Dinsdag 13 april Eindhoven

    Woensdag 14 april Zwolle

    Donderdag 15 april Rotterdam

    Vrijdag 16 april Amsterdam

    De lezingen zijn op maandag tot en met donderdag vanaf 18.00 uur, op vrijdag vindt het programma plaats in de ochtend.

    Hartelijke groet,

    Saskia

  • Maria

    Beste Saskia,

    Hartelijk dank voor je informatie. Heb inmiddels een mailwisseling met dhr. Heinz Mehlhorn gehad. Ook heb ik mij verdiept in het middel van OTC pharma: Pickscan. Deze pakt alleen de hoofdluis aan en niet de neten, het werkelijke probleem.

    Dus hierme effectief uitroeien is nog geen waarheid, helaas.

    Groet Maria

  • info@europeessteunpunthoofdluis.com

    Europees Steunpunt Hoofdluis: reactie aanpassing richtlijn door RIVM.

    Epidemieën van ondermeer Vlek Tyfus liggen op de loer ? !

    Om in ieder geval voor de Nederlandse tak van het Europees Steunpunt Hoofdluis, onduidelijke redenen, heeft het RIVM aangekondigd haar richtlijn hoofdluis zodanig te wijzigen dat de hygiënische maatregelen als het wassen van beddengoed, zorgvuldige persoonlijke hygiene en hulpmiddelen zoals luizen cape's met de term “overbodig” worden gekwalificeerd.

    Op onze gerichte vragen waarom een richtlijn die in de praktijk van de afgelopen tientallen jaren haar nut en noodzaak zo afdoende heeft bewezen, dusdanig ingrijpend werd gewijzigd is nooit een specifiek antwoord gekomen.

    Alleen werd ons gezegd, deze ingrijpende wijziging werd op basis van literatuurstudie genomen?

    Toen wij daarop antwoorden dat de daarbij genoemde bronnen grotendeels zeer oud waren (deels nog uit de vorige eeuw) en dat juist nieuwe studies het tegendeel van de nieuwe richtlijn met zich brachten, bleef het angstvallig stil en verwees men ons naar het Ministerie dat ons weer naar het RIVM verwees.

    Tevens werd door het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) verklaard dat de overdracht door bijvoorbeeld beddengoed van hoofdluis niet wetenschappelijk was bewezen (trouwens ook niet wetenschappelijk is bewezen dat het NIET door beddengoed word overgedragen) en dat samen met de genoemde recente (?) literatuurstudie was besloten dat moeders niet meer zoveel moeite hoefden te doen en alleen maar de haren met een luizenkam moesten bewerken.

    Al de overige maatregelen werden dus als overbodig terzijde geschoven omdat het kammen en een eventueel chemisch middel theoretisch afdoende zouden moeten zijn, aldus de insteek van het RIVM. In de praktijk werd de nieuwe richtlijn echter nog niet getest.

    Op onze herhaalde vraag waarom er blijkbaar van het zorgvuldigheidsbeginsel (niet wijzigen tenzij onomstotelijk aangetoond werd dat het geen kwaad kan) was afgeweken moeten we nog steeds antwoord krijgen.

    De overheid neemt hiermede een enorm risico met de volksgezondheid, immers de laatste wetenschappelijke studies ondermeer die van de Research Unit (CNRS/IRD/Université de la Méditerranée) de faculteit “ Tropical Diseases” in samenwerking met de onderzoekers van de Universiteiten van Florida en Illinois (US) zoals gepubliceerd in the wetenschappelijk blad " PloS Neglected Tropical Diseases op 24 maart 2010 (1) geven duidelijk de genetische verbanden aan tussen hoofdluis en normale luis die als overbrenger van onder andere Vlek tyfus geldt.

    Door de nu wetenschappelijk aangetoonde genetische verwevenheid vragen we als het ware om epidemieën van onder andere Vlek Tyfus waar het RIVM zelf over publiceert dat R. prowazekii, verwekker van epidemische vlektyfus, en R. typhi, verwekker van endemische vlektyfus zich in de feces van de luis vermenigvuldigt en als de feces in contact komen met open wondjes, veroorzaakt door het krabben of door de luis zelf, worden de Rickettsiae geïnoculeerd. De luis zelf wordt ook ziek door de infectie en sterft binnen drie weken.

    Kortom kunnen we wachten op de eerste dodelijke uitbraak van ondermeer vlektyfus?

    Dat alleen maar omdat het RIVM nooit heeft stilgestaan bij het voorzorgsbeginsel en op niet-wetenschappelijke basis een richtlijn wijzigt die in de praktijk haar waarde bewezen heeft, met name nu in de huidige multi culturele samenleving onze kinderen immers veel meer risico lopen dan vroeger omdat ze veel meer bloot staan aan tropische ziekten?

    Wij vinden het als Europees Steunpunt Hoofdluis onze plicht, politiek en bevolking hierover te informeren teneinde mogelijke rampen te voorkomen en zullen de gevolgen van deze ondoordachte, potentieel gevaarlijke, stelselwijziging dan ook zo snel mogelijk aan het licht proberen te brengen.

    Informatie over dit Persbericht :

    Eurpees Steunpunt Hoofdluis www.europeessteunpunthoofdluis.com

    de heer James A.Mollet, Dorpsweg 104, 1631 DJ Oudendijk, Nederland 06-45296669

    info@europeessteunpunthoofdluis.nl

    (1) http://www2.cnrs.fr/en/1716.htm Body lice originate from head lice zoals gepubliceerd in het blad PloS Neglected Tropical Diseases dated 24 march 2010

  • Luizencape.nl

    http://www.youtube.com/watch?v=xKnh8BTIECU

    www.luizencape.nl

    Waarom een luizencape:

    Indien een persoon luizen heeft is de kans groot dat ze terecht komen op de kraag van de jas. Doordat jassen het meest van de tijd tegen elkaar hangen op de kapstok, bestaat er een grote kans dat de luis zijn weg vervolgt naar de buurman/vrouw.Deze weg wordt afgesneden middels een luizencape.

    Luizen kunnen namelijk niet springen of vliegen.

    De luizencape is ontwikkeld omdat voorheen altijd de jassen in zakken werden gestopt. Hierdoor kon de hoofdluis op de bodem van de zak achterblijven zodat

    er continue kans was op herbesmetting.

    Ook het feit dat natte jassen niet konden uitlekken of uitwasemen,

    waardoor er bij het uitnemen van de jas schimmels en bacteriën

    vrijkwamen, heeft tot ontwikkeling van de luizencape geleid.

    De luizencape heeft aan de bovenzijde een kleine opening die met een trekkoord wordt afgesloten waardoor de lus of kraag van de jas aan de kapstok kan worden gehangen

    zonder dat de luizen de kans krijgen zich op de cape te nestelen.

    Op het gladde materiaal hebben de ongenode gasten met hun tentakelpootjes geen grip.

    Waarom geen Luizenzakken:

    Dit zijn nylon zakken die hermetisch worden afgesloten d.m.v een trekkoord of rits.

    Doordat er ook natte of vochtige jassen in de zak worden gestopt kunnen deze jassen niet uitlekken of uitwasemen. Ook het feit dat neten sneller uitkomen in een vochtige omgeving maakt dat de luizenzak geschikt is voor het uitkomen van de neten tot hoofdluis.

    Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

    Wat ook niet de bedoeling is : Indien een persoon wordt behandelt tegen hoofdluis maar niet zijn luizenzak heeft gewassen op 60 graden dan zal de persoon continue zichzelf blijven besmetten.

    Dit komt doordat de persoon zijn jas weer in de zak stopt waar eventueel de neten of hoofdluis zich bevindt op de bodem.

    Luizen kunnen nl minimaal 48 uur overleven zonder gastheer.

    Ondanks het feit dat sommige zakken ventilerend zijn zal dit nooit voldoende zijn omdat jassen in elkaar gepropt zitten in de zak. Ventilerend werkt alleen als de jas uithangt wat dus niet mogelijk is in een zak.

    Doordat de vochtige c.q. natte jassen meestal niet schoon zijn bestaat er een grote kans dat er schimmels ontstaan doordat de jas enige tijd gepropt in de zak blijft zitten.

    Indien 1 kind een luizenzak gebruikt voor zijn natte jas zou geen probleem moeten opleveren maar het feit dat doorgaans circa 30 kinderen in een klas hun natte c.q. vochtige jas uit de zak nemen maakt dat er vele schimmelbacteriën kunnen vrijkomen. Kinderen zijn zeer allergisch zijn voor schimmels.

    Luizenzakken zijn geen oplossing voor de luizenproblematiek !

    Voor informatie over bodyluis:

    http://www2.cnrs.fr/en/1716.htm